Therapie / Behandeling

De therapie die we toepassen wordt enkel en alleen met de handen uitgevoerd. Wij gebruiken geen apparatuur of andere hulpmiddelen. De therapie wordt gegeven door  gespecialiseerde fysiotherapeuten. Zij hebben zich de afgelopen 20 jaren gespecialiseerd op het gebied van de golfersellebogen (golfarm) en tennisellebogen.

Wat wordt er behandeld?
De behandeling kan nogal eens verschillen en hangt samen met de ernst van de klacht en de manier waarop de klacht zich presenteert. Een golferselleboog met flinke bewegingsbeperkingen in het gewricht zelf dient meer aandacht te krijgen en de therapie zal daarom wat uitgebreider zijn. De behandeling richt zich doorgaans op het volgende:
1. spieren en hun pezen
2. gewrichten
3. kapsel

Doel van de therapie
Het uiteindelijke doel is u van de pijnklachten af te helpen.
Dit kan worden bereikt door ervoor te zorgen dat gewrichten weer hun normale beweeglijkheid terug krijgen, dat spieren hun hoge tonus verliezen en dat de trekkracht op de pees(aanhechting) wordt genormaliseerd. Tevens moeten de op afstand gelegen storende factoren ook behandeld worden. Denk hierbij aan schoudergordel en borst-hals gebied.  Als aan al deze elementen is voldaan zal de golfarm verdwijnen.

Waarom deze therapie?
Het grootste verschil van ons instituut met andere therapeuten is dat wij een zeer ruime ervaring hebben in het behandelen van golfarmklachten. De gemiddelde fysiotherapeut krijgt waarschijnlijk 10 golfarmklachten per jaar op zijn behandeltafel. Wij hebben dat aantal in een dag. De techniek die we toepassen is niet voor iedereen weggelegd en vereist nou eenmaal veel ervaring en de nodige anatomische kennis. De ene golfarm is de andere niet en dus zal soms de “trukendoos” open moeten om toch een goed resultaat te krijgen. Gelukkig zijn we nu redelijk in staat om de prognose van de therapie te kunnen inschatten, en dat kan betekenen dat het meestal snel goed gaat, maar soms ook wat tegenzit. Niet iedereen geneest op dezelfde wijze of met dezelfde snelheid. Het gemiddeld aantal behandeling ligt op 4 behandelingen.

En op de vraag of we iedereen er vanaf kunnen helpen is het antwoord : NEE, helaas maar, wel héél veel, mensen die dat wel beweren moeten echt niet serieus genomen worden.

Hoe ziet de behandeling eruit?
U wordt na een kort onderzoek direct behandeld door een therapeut. Deze zal daar waar nodig de gewrichten losmaken en vervolgens de spieren in de onderarm behandelen. De techniek die daardoor gebruikt wordt is sterk afwijkend van die van andere (fysio)therapeuten. De techniek is diep en indringend, dit om gefibroseerd weefsel los te maken. De therapie is best gevoelig (soms pijnlijk). De onderarm is na de behandeling rood en er kan een lichte zwelling ontstaan. Deze is na 2 dagen weer zo goed als verdwenen. Na een week volgt de 2e behandeling. Meestal zijn 4 behandelingen voldoende om klachtenvrij te worden. De kosten zijn 60,00 Euro per behandeling. (let op: afspraken niet 24 uren van tevoren afgezegd kunnen worden doorberekend)

Belangrijk voor de genezing
Voor de pees is het van belang dat er regelmatig grote belastingen worden verwerkt. De pees wordt hierdoor sterker en de peesvezels zullen zich beter positioneren. De pees leeft van grote piekbelastingen. Daarnaast is bekend dat grote inspanning gevolgd wordt door een goede ontspanning van de spier. Langdurige lichte aanspanning geeft een slechte ontspanning en zelfs op den duur weefselverandering (fibrose). Dat kunt u dus beter proberen wat te vermijden.

Wat is niet slim?
De golfarm moet anders benaderd worden dan wat u vaak vertelt wordt. Rusten, immobilisatie of ontzien is niet de manier om  pezen sterker te krijgen. Regelmatige grote verschillende belastingen zijn wel de oplossing. Dat lijkt tegenstrijdig met wat u waarschijnlijk vaak hoort vanuit uw omgeving, uw arts of specialist maar, bedenk wel; chronische golfarmen blijven terugkeren ook na langere periodes van rust. De belasting die u vraagt van pezen bepaalt uiteindelijk ook voor een groot deel de structuur van deze pezen. Geen belasting of onderbelasting geeft een waardeloze peesstructuur.

Wat is verstandig?
Regelmatige grotere belasting geeft een goede gezonde peesstructuur. Dit is al bij vele wetenschappelijke onderzoeken gebleken en er is volgens ons dan ook geen andere oplossing.
Heeft u een golfarm, ga er dan niet te voorzichtig mee om. Vergroot de belasting en probeer stukje bij beetje toch door de pijngrens heen te gaan. U kunt de golfarm niet verpesten. Als de peesstructuur behouden blijft zal dat later alleen maar in uw voordeel zijn. De kans op genezing zal groter zijn en sneller plaatsvinden als u regelmatig belast. De rest proberen wij voor u te doen.

error: Content is protected !!
Scroll naar boven